marți, 11 septembrie 2012

ATENTATUL








“ ...Cuvântul “secret“ este inadmisibil într-o societate liberă şi deschisă iar noi ca popor, intrinsec cât si din punct de vedere istoric suntem împotriva societăţilor secrete, a jurămintelor secrete si a procedurilor secrete. Pentru că există împotriva noastră o conspiraţie monolitică şi cruntă care se bazeaza in principal pe modalitaţi ascunse pentru a-şi extinde sfera de influenţă, se bazează pe infiltrare în loc de invadare, pe subversiune în loc de alegeri, pe intimidare în loc de liberă alegere. Este un sistem care a comasat vaste resurse umane şi materiale pentru clădirea unei maşinării strâns unite si foarte eficientă ce uneşte operaţiuni militare, diplomatice, de informaţii, economice, ştiinţifice si politice. Operaţiunile sale sunt ascunse, nu publicate, greşelile sale sunt îngropate, nu puse pe prima pagină, criticii săi sunt reduşi la tăcere, nu lăudaţi. Nici o cheltuială nu este pusă sub semnul întrebării, nici un secret nu este dezvăluit. De aceea judecătorul atenian Solon, a decretat ca fiind ilegal pentru orice cetaţean să se sustragă unei controverse..”.                                                                                    

                                                                   John F. Kennedy






Ora 6,30Ion Mantale, şofer amator, cu domiciliu în Bucureşti, accesează serviciul 112 pentru a anunţa descoperirea unui cadavru aflat la intersecţia DN 135 cu drumul forestier Bradu din Casapi, un orăşel de provincie din nordul ţării.

Ora 6,40Serviciul de Ambulanţă din Vâşcani trimite o autospecială la 6,35, care ajunge la locul faptei la 6,39. Asistenta Ileana Arsene, supravegheată de medicul Sebastian Râpeanu, începe resuscitarea.

Ora 6,41Soseşte primul echiaj de Poliţie, format din agenţii Grigorie Cărpuşor şi Vladimir Hojda, care îl sună pe Cristian Alupului, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Casapi.

Ora 6,59Procurorul Alupului, însoţit de echipa tehnică, descinde la locul faptei şi dispune prelevarea de probe. Cartea de identitate, descoperită asupra decedatului, relevă că omul era Constantin Apostol, preşedintele Curţii de Conturi şi canditatul PIR la funcţia de preşedinte al Republicii.

Ora 7,01Agentul Cărpuşor îl chestionează pe Ion Mantale, cel care sunase la 112, şi stabileşte că descoperirea cadavrului survenise în jurul orei 6,27. Celălalt agent, consemnează declaraţiile altor trei martori, care rămăseseră la locul faptei şi care opriseră acolo la semnelele lui Mantale în jurul orei 6, 25.

Ora 7,10Un elicopter al I.G.P survolează zona şi-l informează pe  comandantul Poliţiei din Casapi că în imediata apropiere a locului faptei cercetate, sub buza râpei, se afla un autovehicul de culoare neagră avariat.

Ora 7,17Soseşte Dumitru Vrabie, comandantul Poliţiei din Casapi, care, împreună cu procurorul  Alupului, extind cercetările în afara perimetrului iniţial şi solicită sprijinul ISU pentru scoaterea autovehiculului negru din prăpastie.

Ora 7,30O unitate de intervenţie ISU, numărând cincisprezece pompieri şi trei alpinişti profesionişti, sub comanda colonelului Petre Ispas, iau în primire zona de intervenţie.

Ora 7,35 – Corespondentul postului de televiziune „Acum” transmite primul reportaj de la faţa locului: „…Doamnelor şi domnilor, sunt Nicu Ghelmez şi transmit în direct imagini din localitatea Casapi, unde cu puţin timp în urmă a fost descoperit corpul neînsufleţit al preşedintelui Curţii de Conturi, Constantin Apostol, candidat din partea opoziţiei la alegerile prezidenţiale din octombrie. Cadavrul a fost observat de un şofer amator, aflat în trecere prin zonă, la intersecţia DN 135 cu drumul forestier Bradu, prezentând urme de strivire post mortem, fiindcă, aşa cum am aflat din surse, moartea survenise cu ceva timp înainte de a fi călcat accidental de un vehicul necunoscut. Ulterior descoperirii, un elicopter al IGP a anunţat depistarea unei maşini negre avariate în fundul unei prăpastii din imediata apropiere, care părea să semene cu Mercedesul lui Apostol, lucru neconfirmat oficial încă. Drumul DN 135, pentru cine nu cunoaşte zona, traversează Cheile Prundului din masivul Stejaru, începând din dreptul localităţii Vâşcani şi terminând la ieşirea din localitatea Casapi. Este un drum extrem de periculos, care urcă şi coboară în serpentină, cu porţiunii surpate parţial sau în curs de surpare, aproape inutilizabil pe timp de iarnă, poate cu excepţia utilajelor forestiere, denumit de localnici şi „ Drumul morţii”. Ce căuta Constantin Apostol  acolo la o oră atât de matinală, cum ajunsese în mijlocul acelui drum de la volanul maşinii sale şi cum ditamai maşina cu toate dotările posibile plonjase fără nicio urmă de frânare în prăpastie, iată câteva întrebări la care vom afla, cu siguranţă, în orele ce urmează răspunsuri…”

Ora 7,40Echipajul de pe ambulanţă încheie procedurile de resuscitare, declară moartea pacientului şi se retrage, urmat de un echipaj de Poliţie.

Ora 7,45 -  Televiziunea de ştiri „ Al treilea ochi” deschide jurnalul matinal cu următoarul comunicat: „…Acum patruzecişicinci de minute a avut loc o descindere  spectaculoasă a DNA la reşedinţa preşedintelui Curţii de conturi, Constantin Apostol, care, potrivit Mediafon, a decedat  în jurul orelor 6,27 într-un misterios accident de circulaţie petrecut în localitatea Casapi, undeva în nordul ţării. Procurorii au confiscat calculatoare, casete, dosare şi alte lucruri, puse în mai multe cutii de carton, sigilând la plecare uşa imobilului din Popa Şapcă 265…”


Ora 8,00Cei trei martori oculari sunt îmbarcaţi într-o dubă a Poliţiei, care porneşte în direcţia Vâşcani. Drumul DN 135 este închis de alte echipaje poliţieneşti atât la intrare, cât şi la ieşire, circulaţia fiind dirijată pe o varianta ocolitoare.


Ora 8,15 – Postul naţional de radio „Trident”, în emisiunea „Bună dimineaţa, România !” aruncă în eter ştirea momentului: „…Din surse demne de încredere, dragi ascultători, aşa-zisul şofer amator, Ion Mantale, care a descoperit cadavrul din Casapi, este, de fapt, ofiţer SRI, specializat în tactici de dezinformare şi antiterorism, cunoscut presei din scandalul „ Loto”. Mantale are o casă de vacanţă în Casapi, de unde se trage de altfel, fiind nepotul lui Dumitru Vrabie, comandantul Poliţiei, şi cumnatul procurorului Cristian Alupului, un personaj controversat, cu legături în lumea interlopă şi în cea a mafiei pădurilor…”


Ora 8,30Echipa ISU  scoate maşina din prăpastie, folosind macaraua cu scară pentru incendii, o încarcă pe o pltformă, apoi părăseşte locul accidentului, deplasându-se cu toată tehnica înspre Vârşani. Îi urmează, la scurt timp, procurorul, comandntul Poliţiei, laboratorul de criminalistică şi restul echipajelor de supraveghere rutieră.

Ora 8,32 – Pe blogul lui Manda apare transcrierea unei „discuţii la cald” avută de acesta cu unul dintre pompierii care participaseră la scoaterea maşinii din râpă: „…Nu am văzut nicio urmă de impact! Maşina era, într-adevăr, julită şi îndoită pe ici pe acolo, dar în mare arăta destul de bine! Personal cred că a fost împinsă în prăpastie!...”


Ora 8,45 – Ioana Macovei, redactor la televiziunea publică, TVR, reuşeşte să stabilească o primă legătură telefonică cu Dumitru Vrabie, comandantul Poliţiei din Casapi: „ – Ce ne puteţi spune despre accident, domnule comandant?
  -  Nu sunt prea multe de spus, stimată doamnă, dacă scoatem din ecuaţie nota de senzaţional. A fost un accident nefericit, ca multe altele, datorat, în principal, neadaptării vitezei la condiţiile de drum, poate şi din cauza oboselii sau a altor factori  neelucidaţi încă.
   - Ne puteţi explica, totuşi, cum a ajuns victima pe şosea, iar maşina în prăpastie?
   - Am găsit urme de impact pe un arbore, ceea ce înseamnă că maşina a intrat în derapaj, s-a izbit de copac, proiectând victima în afara habitaclului, apoi a ricoşat în gol.
   - Un blogger, care a vorbit cu pompierii, susţine că pe maşină nu se vedeau urme de impact!
   - Nu comentez asemenea aberaţii de blogger!
   - Din informaţiile noastre, pe surse, desigur, ştim că victima a fost călcată şi de un vehicul necunoscut!
   - La ora aceasta conducătorul autovehiculului cu pricina a fost identificat şi este audiat de către procuror.
   - O performanţă demnă de Cartea recordurilor!
   - A fost, mai degrabă, o chestiune de hazard decât de merit al cuiva: am găsit plăcuţa cu numărul de înmatriculare al maşinii la locul faptei.
   -  Există, se pare, dubii cu privire la ora descoperirii victimei?
   - Da, aşa se întâmplă întotdeauna, însă ancheta este în curs, iar raportul legiştilor cu privire la ora decesului poate contribui hotărâtor şi la elucidarea acestor aspecte.
   - Ion Mantale este nepotul dvs. şi cumnatul procurorului anchetator?
   - Da, confirm şi apreciez modul ireproşabil în care a acţionat.
   - Face parte din structurile teritoriale ale SRI ?
   - Nu numai că face parte din aceste structuri de elită, dar este colonel plin şi coordonator al Brigăzii antitero la nivel central. Mă fălesc, să ştiţi, cu un asemenea nepot!...”


Ora 8,46 – Un telespectator indignat, pe nume Costel Bătrânu, intră în direct la postul de televiziune „Azi”: „…Adineauri l-am auzit pe Vrabie, comandantul Poliţiei din Casapi, susţinând la televiziunea naţională că semnele de pe copacul acela din intersecţie s-ar datora impactului cu maşina lui Apostol. Este o minciună. Eu le-am făcut cu Ifronul acum două zile!
   - Ce-i acela un Ifron?
   - Un fel de tractor uriaş cu cleşti pentru apucat diverse lucruri.
   - Şi cum s-a întâmplat?
   - Păi, am alunecat de sus, din coama dealului, pe mâzgă! Când plouă se face mâzgă pe drumul forestier. Am mers târâş vreo treizeci de metri până când m-am oprit cu Ifronul în stejarul acela bătrân, că dacă era un brad sau vreun paltin mă duceam de dura drept în prăpastie! Să nu-mi spună mie Vrabie că aia e julitură de automobil! Acolo e altă tărăşenie!...”

Ora 8,50 – Din faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Casapi, corespondentul televiziunii „Acum”, Nicu Ghelmez, transmite al doilea reportaj: „…Am lângă mine, stimaţi telespectatori, pe conducătorul autovehiculului care a trecut peste Constantin Apostol: Cum vă numiţi?
    - Ilie Caranfil.
    - Spuneţi-mi, vă rog, cum s-a întâmplat?
   - Mă deplasam spre Vârşani, venind dinspre Casapi, când mă trezesc cu cineva apărându-mi brusc în faţă, apoi dispărând în tufişurile de pe margine la fel de brusc. Dacă sunteţi şofer ştiţi că în virajele strânse farurile bat înainte, nu urmăresc curba, fiind posibil adesea să vezi ceea ce ţi se pare că vezi. Adevărul e că am simţit imediat după aceea că am trecut peste ceva cu roţile din dreapta, dar, cunoscând gropile de pe DN135, mi-am zis că nu putea fi decât o groapă şi mi-am văzut de drum.
   - Ce făceaţi la ora accea matinală la Casapi?
   - Nimic deosebit. Îl dusesem la fabrică pe fratele meu, Virgil, care avea maşina stricată, şi mă întorceam spre casă.
   - Vă mai amintiţi pe la ce oră aţi plecat din Vârşani?
   - La şase fix. Ţin minte fiindcă m-am uitat la ceas.
   - Aţi văzut ceva suspect pe traseu?
   - Nu, n-am văzut nimic: nici la plecare, nici la întoarcere.  Fac drumul acesta de douăzeci de ani, cincisprezece minute la dus, cincisprezece minute la întors, maxim treizecişicinci-patruzeci de minute, pe verificate, că nu-s decât trei kilometri mari şi laţi.
   - Atunci cum vă explicaţi faptul că Mantale, cel care a sunat la 112, descoperea cadavrul la 6,30?
   - Habar n-am! Normal ar fi trebuit să fi ajuns acolo înaintea mea sau odată cu mine, dar eu n-am văzut nicio maşină!...”


Ora 9,00 – Jurnalul postului de radio „Trident” începe cu un interviu realizat de cunoscutul pamfletist, Radu Stroie, la Poliţia din Casapi, cu cei trei martori oculari, care credeau că Mantale minţise în privinţa orei sosirii lor: „…Dacă a sunat la 112 la ora 6,27, zise Ion Argint,  înseamnă că trebuia să-l fi auzit şi noi, fiindcă eu, cel puţin, am ajuns acolo exact la ora 6,25, iar el gesticula cu ambele braţe ca să opresc. Mai mult, după ce am coborât din maşina mea, am pus mâna pe capota Ford-ului, maşina lui Mantale, care, surpriză, era rece, deşi trebuia să fie fierbinte! În cinci minute nu se răceşte o Dacie, darmite un Ford!
   - Personal nu văd de ce-ar fi minţit Mantale în legătură cu acest lucru! Aproape că nici nu mai contează la ce oră a fost descoperit cadavrul lui Apostol!
   - Ba eu cred că contează,  zise celălalt martor, Costică Drăgan, întrucât eu cred că Mantale a sunat în momentul în care a observat farurile noastre apropiindu-se, încercând să ascundă ceva, poate chiar o crimă!
   - Şi apoi, interveni cel de-al treile martor, ora indicată de consăteanul nostru, Caranfil, care a trecut cu maşina peste mort, coincide cu sosirea noastră, ori noi, cum am spus şi la Poliţie, nu ne-am întâlnit cu dânsul!...”

Ora 10,00 – „Divizia” de paparazzi de la revista „Flash” surprinde imagini de la cea de-a doua casa a familiei Apostol, de pe Răşinari, pe care o obţinuse soţia acestuia, Camelia, în urma unui aşa-zis partaj şi divorţ formal: „…Avea, slavă Domnului, destui duşmani! le spusese femeia. Făcuse rău la mulţi oameni sus-puşi din poziţia de preşedinte al Curţii de conturi, dar asta i se trage, cred, de la vizita privată în SUA, la care am participat şi eu. Mă gândesc că primirea la Secretarul de Stat, apoi la Preşedinte, a deranjat anumite cercuri ale Puterii, ştiut fiind că o-k-ul pentru ocuparea unei asemenea funcţii vine de la Washington!
   - Bănuiţi ce căuta tocmai în capătul celălalt de ţară?
   - Nu. Nu avem propietăţi sau afaceri în afara Bucureştiului.
   - Era un om sănătos?
   - Era perfect sănătos.
   - Poliţia susţine că accidentul s-a datorat … neadaptării vitezei la condiţiile de drum. Avea boala vitezei?
   - În primul rând, domnule, soţul meu nu poseda şi n-a posedat niciodată permis de conducere, preferând să ţină un şofer decât să aibă grija unei maşini. Trageţi singuri concluziile!
   - Bănuiesc că aţi aflat despre descinderea de astă-dimineaţă a DNA-ului?
   - Da.
   - Şi cum comentaţi?
   - Aş zice că procurorii ne-au mai dat o licţie de cinism, dar înclin să cred că acţiunea fusese pornită înainte ca ei să afle despre cele întâmplate! Cu toate acestea nu s-au sfiit să confişte tot ce le-a picat la îndemână!
   - Vă temeţi pentru ce s-ar putea găsi pe calculatoare?
   - Deloc. Constantin era afon şi în privinţa asta. Nu există nimic care să-l încrimineze sau să-i păteze memoria…”

Ora 11, 00 – Apar pe agenţiile de ştiri fragmente din Raportul medico-legal cu privirea la cauza morţii preşedintelui Curţii de conturi:”…Moartea numitului Constantin Apostol a fost violentă şi s-a datorat unei insuficienţe cardiace acute în urma administrării contraindicate şi incorecte a unei substanţe de şoc, probabil adrenalină, care a avut efecte letale prin fibrilaţie ventriculară şi stop cardiac ireversibil…Momentul morţii poate fi stabilit în intervalul situat între orele 5 – 6….Leziunile de violenţă, post mortem, produse prin comprimare de corpuri dure – contenţie, nu au legătură directă cu cauza morţii…

Ora 12,00 – În ediţia sa de prânz, ziarul „Clopotul” face o radiografie a evenimentului şi trage o concluzie aiuritoare: „…La aproape douăsute de ani de la primul atentat cu bombă din România, ne aflăm, stimaţi cititori, în faţa celui de-al doilea  atentat, e drept, de data aceasta cu adrenalină, soldat nu atât cu moartea unui candidat la preşedinţie, care nu este de acceptat, desigur, cât mai ales cu rănirea de moarte a democraţiei! Neglijenţa crasă a atentatorilor, în stilul nostru balcanico-dâmboviţean, nu lasă niciun dubiu cu privire la identitatea adevăraţilor autori, dar nici nu încurajează demersul cuiva dispus să se sacrifice inutil pe altarul mânjit de sânge al dictaturii…”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu